+46 (0)31 335 80 10 | info@shopping4net.com
 
Tietoa piilolinsseistä

Tietoa piilolinsseistä


Tietoa piilolinsseistä

Oikea linssityyppi

Oikeanlaisen piilolinssin tulee näön korjaamisen lisäksi myös istua hyvin, eikä se tietenkään saa ärsyttää silmää. Piilolinssin täytyy myös päästää happea sarveiskalvolle. Piilolinssit jaetaan usein kahteen ryhmään. Pehmeisiin piilolinsseihin, jotka ovat tavallisimpia, sekä koviin piilolinsseihin tai niin kutsuttuihin RGP-linsseihin. Kovat linssit ovat nimestään huolimatta kuitenkin jonkin verran joustavia. Niitä voidaan suositella henkilöille, joilla on kuivat silmät, koska ne mahdollistavat kyynelnesteen virtaamisen paremmin silmässä. Kovilla piilolinsseillä voidaan korjata myös hajataitteisuutta. Pehmeät linssit on tehty nestepitoisista muoveista. Nykyisin linssit tehdään usein silikonihydrogeelistä, joka on sekoitus silikonia ja muoveja. Koska silikoni on vettä hylkivää, sitä sekoitetaan muoveihin, että piilolinssi toimisi hyvin kyynelnesteen kanssa. Tästä materiaalista tehdyt linssit läpäisevät huomattavasti enemmän happea kuin muut pehmeät linssit, ja sitä voi sen takia käyttää myös yöllä. Yötä päivää –linssit ovat juuri tällaisia, esim.Night & Day Toinen uutuus on linssi, joka toimii kuten lukulasit – niin kutsuttu kaksiteho- tai moniteholinssi, jota käytetään ikänäön korjaamiseen. Kosmeettisia linssejä tai värillisiä linssejä, jotka muuttavat tai vahvistavat silmän omaa väriä, löytyy sekä vahvuuksilla että ilman. Nämä linssit toimivat muuten kuten muutkin piilolinssit ja niitä täytyy hoitaa samalla tavalla haittojen välttämiseksi. Käyttöaika vaihtelee eri linssityyppien välillä, ja ne sopivat erilaisille ihmisille ja eri elämäntyyleihin. On olemassa myös piilolinssejä, joita voi pitää puoli vuotta tai vuoden, kuukausilinssejä , 2-viikon linssejä ja piilolinssejä, jotka heitetään pois päivän käytön jälkeen eli eli kertakäyttölinssejä. Kertakäyttölinssejä ei tarvitse puhdistaa.

Piilolinssien hoitamisesta

On tärkeää olla tarkka piilolinssien käytössä, jotta silmät voisivat hyvin. Huolimattomuudesta voi aiheutua ikäviä seurauksia. Piilolinssejä ei tule käyttää vilustuneena, sillä silloin on riski, että silmät voivat tulehtua. Piilolinssien pitää tuntua mukavilta – jos silmät tulevat punaisiksi, tuntuvat ärtyneiltä tai näkö yhtäkkiä muuttuu ota piilolinssit pois. Jos oireet eivät katoa vuorokauden aikana, ota yhteys silmälääkäriin. Verrattuna moniin muihin maihin, piilolinssinkäyttäjillä esiintyy haittoja hyvin harvoin Ruotsissa. Tämä johtuu luultavasti siitä, että Ruotsissa käytetään nk. mekaanista puhdistamista, johon kuuluu piilolinssien puhdistaminen piilolinssinesteellä ja linssien säilyttäminen desinfioivassa nesteessä. Ennen käytettiin yleensä kahta eri piilolinssinestettä. Ensimmäinen neste poisti epäpuhtaudet, jotka mahdollisesti ärsyttivät silmää ja heikensivät desinfioivan liuoksen tehoa sekä vähensi mikrobien määrää. Toisen nesteen tarkoitus oli puhdistaa linssi mahdollisista sienistä ja bakteereista. Nykyään tämän tyyppisiä nesteitä ei kuitenkaan juuri käytetä. Useimmat käyttävät mieluummin piilolinssinestettä, joka sisältää nämä molemmat ominaisuudet-nämä piilolinssinesteet eivät kuitenkaan ole yhtä tehokkaita sieniä ja muita bakteereita vastaan. Huolimattomuus piilolinssien kanssa saattaa hyvin nopeasti aiheuttaa vakavia silmävaivoja, joita käyttäjä ei aina itse huomaa. Siksi on tärkeää käydä säännöllisesti tarkastuksessa optikolla tai silmälääkärillä. Suositeltava tarkastusväli on seitsemän kuukautta. Silloin voidaan myös varmistaa, ettei esim. hapen puute vahingoita sarveiskalvoa ja vaikuta näköön.

Kyynelkalvon muodostuminen ja epäpuhtaudet piilolinssissä

Silmässä on ohut kalvo, jota kutsutaan kyynelkalvoksi. Silmien räpyttely johtuu siitä, että kalvo haihtuu, ja silmän räpäytys palauttaa sen ja kostuttaa silmän. Kyynelkalvo koostuu mm. lipideistä, proteiineista, suolasta ja vedestä ja sen lisäksi, että se kostuttaa silmää se myös tasoittaa pieniä epätasaisuuksia vaikuttamalla valon taittumiseen silmässä. Koska kyynelkalvo on silmässä piilolinssin päällä, sen tasapaino on tärkeä piilolinssien käytön mukavuuden ja silmän terveyden kannalta. Ohut tai paikoitellen esiintyvä kyynelkalvo tekee silmistä kuivat ja pidemmän päälle tuo epäpuhtauksia linssiin. Epäpuhtaudet linssissä ärsyttävät silmää ja ne tuntuvat kuivilta. Jotkut saattavat saada myös allergisia reaktioita. Kuten yllä on kuvattu, piilolinssit jotka heitetään pois joka ilta eli kertakäyttölinssit ovat hyvä vaihtoehto, jos haluaa välttää epäpuhtauksista johtuvat ongelmat.

Ongelmat piilolinssien käytössä

Hapenpuute on tavallisin syy, joka aiheuttaa ongelmia piilolinssien käytössä. Silloin nestettä kerääntyy sarveiskalvolle. Tätä kutsutaan sarveiskalvon turvotukseksi ja se tekee näön sameaksi. Tauko piilolinssien käytössä tai niiden käytön kokonaan lopettaminen auttaa, sarveiskalvon turvotus häviää itsekseen - jos linssien käyttöä sen sijaan jatketaan, voi verisuoni kasvaa kiinni sarveiskalvoon ja aiheuttaa näköhäiriöitä ja komplikaatioita mahdollisissa tulevissa leikkauksissa. Jos ongelmaa ei huomata ajoissa, niin että piilolinssityyppiä voitaisiin vaihtaa tai käyttöaikaa lyhentää, turvotus voi tehdä pintakudoksesta hauraan. Tämä vuorostaan nostaa viruksen tai bakteerien aiheuttaman sarveiskalvontulehduksen riskiä, millä voi olla pysyviä vaikutuksia näköön. Myös allergiset reaktiot ovat mahdollisia johtuen linssissä olevasta epäpuhtaudesta tai piilolinssinesteen säilöntäaineesta, tai muut tulehduksiin liittyvät haitat, jotka eivät sinänsä ole yhtä vakavia kuin turvotus, mutta jotka tulee kuitenkin hoitaa. Lopuksi voidaan siis todeta, että on erittäin tärkeää hoitaa piilolinssejä optikon antamien ohjeiden mukaan, ja jos ärtymystä tai tulehduksia ilmenee, ottaa yhteyttä optikkoon.

 Sulje ikkuna

© 2005 shopping4net
Lenses4net on yksi Euroopan suurimmista, ja Pohjoismaiden suurin internetkauppa piilolinssejä ja –linssinesteitä käyttäville. Me tarjoamme alkuperäisiä piilolinssejä ja –nesteitä suurimmilta toimittajilta kuten; Bausch&Lomb, Ciba Vision, Cooper Vision.